Thursday, October 01, 2020 Register  Login 
Uputstvo za upisivanje novosti

 Pogledajte detaljno objašnjenje kako dodati novost na stranici Novosti sela na isakovo.com-u.

========================================================================

Za sve informacije obratite se administratorima sajta Keric Drazi ili Stojanovic Jugoslavu.

 Print   
Novosti sela

Current Articles | Categories | Search | Syndication

Sunday, May 11, 2008
Rezultati glasanja.
By host @ 11:18 PM :: 3421 Views :: 2 Comments :: :: Novosti
 

Posle prebrojavanja glasova u selima opstine Cuprije objavljujemo da je lista Ujedinjenih Vlaha Srbije u Isakovu i Batincu treca po broju osvojenim glasovima a u Bigrenici Druga. Uzevsi u obzir da je ovo prvi izlazak rezultati su zadovoljavajuci.

U Zürichu je lista osvojila peto mesto po broju dobijenih glasova. Ovaj veoma dobar rezultat je omogucen delovanjem Kantonalnog Odbora VDSS-a Zürich.

Comments
By Janko @ Monday, May 12, 2008 10:55 PM


Timoc Press 12.5.2008. Politica


Bor, Negotin - Coalitia ‘Romanii uniti din Serbia’, in urma numararii voturilor din Serbia de rasarit, au obtinut in structurile administrativ-locale, din 6 raioane, un numar de 13 consilieri.
Liderul coalitiei, dr. Predrag Balasevici, a declarat, luni, pentru TIMOCPRESS, ca acest rezultat semnificativ pentru romanii din aceasta parte a Serbiei, reprezinta un succes istoric, romanii pentru prima oara in istorie reusind, astfel, sa dovedeasca ca cei peste 40.000 de romani (vlasi) sunt interesati de viitorul si identitatea lor.
‘Desi am dorit sa iesim invingatori in toate cele 10 raioane in care sre afla 154 localitpti cu populatie compact romaneasca, sortii au decis altcumva. Cu toate acestea ne bucuram de faptul ca romanii nostri au reusit sa-si inteleaga prioritatile si au iesit la vot’, a precizat Balasevici.
Potrivit acestuia, cei 13 castigatori ai alegerilor locale de duminica, 11 mai, vor reusi sa dea impuls strructurilor administrative din care vor face parte, existand astfel garantia ca problemele lor vor fi solutionate in spiritul democratiei si al interesului tuturor românilor care lupta de peste 170 de ani pentru a-şi psstra fiinta si identitatea.

Negotin-Serbia - alegeri-romani

Coalitia ‘Romanii uniti din Serbia’ nu a reusit sa depaseasca asteptarile in ceea ce priveste obtinerea a cat mai multe sufragii la alegerile de duminica, 11 mai, care sa permita romanilor din provinciile Serbiei de rasarit sa intre masiv in structurile administrativ-locale, a declarat, luni, pentru TIMOCPRESS, directorul Federatiei Romanilor din Serbia, Duşan Parvulovici.
Potrivit acestuia, listele cu candidaţi romani arondati circumscriptiei electorale Negotin, unde s-au organizat 72 de sectii de votare, au fost sustinute doar de 2,35 % dintre cei 22.229 cetateni prezenti la urne si nu exista prea mari sperante ca acest procent sa sufere modificari majore dupa definitivarea operatiunii de numarare a voturilor.
‘Din aceasta cauza, din cele 45 de mandate stabilite pentru consiliul local Negotin, vom obtine cel mult 2. Pentru noi si acest rezultat simbolic inseamna ceva. Dovedim intregii lumi ca existam ca minoritate si ca vom fi, de acum incolo, luati in seama de guvernanti’, a precizat Parvulovici.
In legatura cu rezultatele slabe inregistrate, Parvulovici a aratat ca nu este vorba de un esec in alegeri, multi dintre romanii din Timoc preferand sa sustina partidele din ‘Coalitia pentru Europa’, formata de Partidul Democrat al lui Boris Tadici cu alte partide de orientare pro-europeana, impreuna acestea reusind sa obtina 39, 6 % din cele 4.001.833 voturi liber exprimate.
In opinia lui Parvulovici, incepand din 11 mai romanii din Timoc nu mai pot fi ignorati din istorie, ei dovedind prin participarea cu liste proprii la acest ‘referendum’ care va schimba statutul Serbiei in tranzitie in cel de Serbie democrata, hotarata sa se integreze cat mai repede in Uniunea Europeana.

Florian Copcea

http://www.timocpress.info/?p=735#more-735

By Janko @ Wednesday, May 14, 2008 12:12 AM

Predrag Balasevici: “noi, romanii din Timoc, din Serbia, scriem o noua istorie a noastra aici"


Belgrad, Serbia/Romanian Global News
marţi, 13 mai 2008


Alegerile locale si legislative din Serbia din acest weekend au fost considerate un referendum privind aderarea la UE. Victoria le-a revenit clar fortelor proeuropene regrupate in jurul Partidului Democrat al presedintelui Boris Tadici, scrie Cornelia Rosoga in Gardianul preluat de Romanian Global News.

Formarea unei coalitii de guvernare va fi insa foarte dificila. Pentru organizatiile romanilor din Timocul sarbesc (vlahi in limba sarba-n.r.) au fost primele alegeri dupa 80 de ani in care s-au prezentat la alegeri cu propriile liste, fiind grupati in coalitia „Romani uniti din Serbia“. In plan local, alegerile au reprezentat o premiera istorica pentru timoceni. Coalitia „Romani uniti din Serbia“, care grupeaza peste zece asociatii ale vlahilor, a obtinut 12 locuri de consilieri locali in sase comune. Maximul care l-ar fi putut obtine era sa castige in zece astfel de comune, locuite de romanii timoceni. „In general suntem multumiti in special pentru faptul ca pentru prima oara romanii din Serbia au participat pe o lista proprie la alegeri. Practic, noi, romanii din Timoc, romanii din Serbia, scriem o noua istorie a noastra aici. De acum incolo nu mai putem fi ignorati. Chiar daca rezultatele nu au fost chiar cele asteptate, de acum incolo in toate consiliile locale ale comunelor in care locuim se vor auzi problemele noastre de natura identitara, sociala sau economica“, a declarat liderul coalitiei Predrag Balasevici, citat de Romanian Global News. Comuna in Serbia este o diviziune administrativa comparabil cu judetul. La precedentele alegeri acestia s-au aliat cu democratii presedintelui sarb Boris Tadici. Dusan Parvulovici, presedintele Federatiei Romanilor din Serbia, ne-a declarat ca cel mai important lucru este ca s-au organizat si au iesit la alegeri. Un alt obiectiv pentru coalitia lor a fost obtinerea unui loc in Parlamentul din Belgrad, dar acesta nu a fost atins. „Aceste alegeri au fost vazute ca un referendum privind aderarea la UE. Vrei la stanga, sau vrei la dreapta, ca in anii ’90. Noua ni s-a reprosat ca nu l-am sustinut pe Tadici (considerat proeuropean, n.r.). De cate ori am iesit cu Tadici, noi l-am ajutat si el nu ne-a dat nimic“, a explicat Parvulovici decizia de a se prezenta singuri la alegeri.
Negocieri dificile pentru Guvern
Proeuropenii, grupati in jurul Partidului Democrat (DS) al presedintelui Boris Tadici, au fost creditati cu circa 39% din voturi, fata de 28% cat ar avea Partidul Radical Sarb (SRS, ultranationalist) al lui Tomislav Nikolici. Pe strazile Belgradului, proeuropenii au sarbatorit zgomotos victoria in diferite zone ale capitalei, unii chiar cu focuri de artificii. Aceste alegeri au fost considerate cele mai importante pentru viitorul tarii de la caderea regimului lui Slobodan Milosevici in urma cu opt ani. Ziarele sarbe isi pun deja intrebari despre negocierile viitoare pentru formarea noii coalitii guvernamentale, in conditiile in care Boris Tadici va fi nevoit sa negocieze cu alte formatiuni pentru a dispune de o coalitie suficienta pentru a putea guverna. Liderul radicalilor Nikolici l-a avertizat pe presedintele Tadici impotriva triumfalismului, afirmand ca partidul sau este in masura sa formeze o coalitie cu DSS, formatiunea fostului premier Vojislav Kostunita.
Maghiarii ne dau lectii
In provincia autonoma Voivodina, din nordul Serbiei, cei peste 30.000 de romani reprezinta o minoritate importanta ca marime dupa cea maghiara. Organizatiile romanilor au participat la aceste alegeri in alianta cu democratii lui Tadici. Minoritatea maghiara a beneficiat de sprijinul fortelor politice de la Budapesta. Liderul opozitiei, Viktor Orban, s-a implica direct in campania Coalitiei Maghiare din Voivodina. Exista toate sansele ca in aceasta provincie autonoma Coalitia Maghiara sa devina cel de-al doilea partid ca putere. Astfel, poate sa obtina fie functia de prim-ministru al provinciei, fie cea de presedinte al Parlamentului provinciei.

Nota Redactiei : Ca urmare a numararii voturilor romanii din Timoc vor avea 13 reprezentanti in sapte raioane (comune).


http://www.rgnpress.ro/Politic/Predrag-Balasevici-noi-romanii-din-Timoc-din-Serbia-scriem-o-noua-istorie-a-noastra-aici.html#Scene_1

Click here to post a comment
Syndicate   Print   
Partneri
 Print   
Foto album
04_bogojavljenje.jpg
 Print   
Isakvčani
Sastanak
 Print   
Korisnici na mrezi
Membership Membership:
Latest New User Latest: WadeDoyle98
New Today New Today: 0
New Yesterday New Yesterday: 0
User Count Overall: 457

People Online People Online:
Visitors Visitors: 1
Members Members: 0
Total Total: 1

Online Now Online Now:
 Print   
Anketa
Da li zelite da ucestvujete u sakupljanju skolskih i starih fotografija isakvcana.


Submit Survey  View Results
 Print   
Novosti sela  |  Foto album  |  Foto Isakvčana  |  Informacije  |  Linkovi  |  Stara vezija  |  Vicevi dana  |  Vasa pitanja  |  Pomoć  |  Folklor
Copyright 2007 by isakovo.com   |  Privacy Statement  |  Terms Of Use
Concepted by Isakovo.com