Friday, February 28, 2014
SPC oduzima crkvu i zemljiste isakovcanima.
By jovan jovic @ 10:39 PM :: 5471 Views :: 46 Comments :: :: Crkva

 

U toku ove nedelje je na kucne adrese isakovcana u Svajcarskoj stiglo pismo koje je poslao, od SPC, ukinuti crkveni gradjevinsi odbor u Svacarskoj.
I ovim pismom nas obavestavaju da se SPC, uz pomoc nekolicine ljudi koji su spremni da izdaju interes Isakova i Isakovcana, na sebe prebaci objekat crkve i zemljiste, tj plaz u centru sela. Pozivajuci na zakon crkve koji su sami doneli i koji nije obavezujuci.
A gospodin Episkop branicevski se sada setio clana 206. Ustava SPC koji kaze da ne  mogu postojati dva crkvena odbora niti postojati dva blagajnika, vec samo jedan i to u selu Isakovu, i samo se u selu mogu donositi odluke, tako da je odbor u Svajcarkoj po tom zakonu ukinut.
Pitam se samo kako se Episkop nije ovog zakona setio pre nego sto je skupio 149 149.25 f. vec sada kad je crkva gotovo zavrsena?????
U tom pismu je i bilo i pismo gospodina protonamesnika Milorada koje je napisano 02.02.2014. god. u Krusaru ( pismo bez potpisa) u kome izmedju ostalog stoji
,, Jos jednom naglasavam da po recima naseg vladike branicevskog koji porucuje svom vernom narodu Isakova da ne odlazi u drugu crkvu to jest nepostojane crkve rumunske vec da se ujedine oko svog kanonskog priznatog svestenika oca Milorada Popovica….. „
Iz svega ovoga se daje zakljuciti da cilj SPC da isakovu oduzme zemlju i crkvu koju su sami napravili a isakovcane  posvadja kao sto je posvadjala i crkvene odbore, i na kraju ukinula jedan odbor koji je dao inicijativu da se uopste sagradi crkva i skupio toliko novca.
A zabranom odlaska u rumunsku crkvu i ne dozvoljavanjem sluzbe na vlaskom jeziku u crkvama koje se nalaze u vlaski selima, nastavak asimilacije Vlaha koji je SPC odavno zapocela.